Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Csarnokfűtés MD300D

Szentdénes kis község Baranya megyében, amit már 1287-ben említ egy oklevél, igaz neve ekkor még Telwky. A 280 lakosú településen kialakított üzem tulajdonosa több éve pályázik különféle fejlesztési támogatásokra.

Így kerültek korszerű csomagológépek a könnyűszerkezetes csarnokba, majd komoly teljesítményű napelem rendszer a tetőre. Ennek a megtermelt energiamennyiségnek nagy részét már a hőszivattyús fűtés kiszolgálásra tervezték.

3 év türelmes és aprólékos munkájának köszönhetően egy 100 kW-os hőszivattyús rendszer lett kiépítve a teljes épületegység fűtésére.
A Meeting MD300D ON/OFF rendszerű ipari levegő-víz hőszivattyú radiátoros rendszert fűt. Néhány kép alul.

Szentdénes csarnok fűtés
Szentdénes. Csarnok fűtése hőszivattyúval.

Csarnok fűtése Meeting MD300D hőszivattyúval. A hőszivattyú mérete, teljesítménye nagy, ehhez kell méretezni a felhasznált épületgépész alkatrészeket.

Szentdénes hőszivattyú
Szentdénes hőszivattyú
MD300D elektronika
MD300D elektronika

Ezt az épületet fűti és hűti a Meeting MD300D 100 kW-os levegő víz hőszivattyú. A mellette levő képen az MD300D hőszivattyú elektronikája látható.

MD300D fűtésrendszer alkatrészei

Méretezett, nagy lemezes hőcserélő 4 x 2″ csonkokkal; Keringető szivattyú, amely 30 m3 fűtővizet keringet a primer körben;  2000 literes szigetelt puffer tároló, átalakított csonkokkal; 100 literes térfogatnövelő tartály, 200 literes tágulási tartály, iszapleválasztó szűrő; NA80-as csövek, idomok, csőszigeteléssel; 3 x 43A kismegszakító; 5 x 16 mm2 sodrott rézvezeték, stb, stb… Nagy gép, és nagy alkatrészek.

Relék egész sora vigyázza és irányítja a hőszivattyú működését.

A hőszivattyúk indításának megfelelően – az ipari levegő-víz hőszivattyúk esetében is – elsőnek a keringető szivattyú kap jelet a pufferbe épített hőmérséklet érzékelőtől.
Amikor “felépül” a megfelelő vízáramlás, kapcsol az áramláskapcsoló, és nem érzékel a gép levegőt a hidraulikai rendszerben, “behúz” a ventillátor relé, és elkezdenek töménytelen mennyiségű levegőt átfújni az elpárologtató lemezecskéi között.
Ezek után indulnak a kompresszorok (ebben a gépben 4 db van). A kompresszorok időben (néhány másodperc késleltetés) eltéréssel indulnak, ezzel elérve, hogy ne egyszerre szabaduljon rá a villamos hálózatra a 25 kW villamos energia igény.

A hőszivattyú leállítása fordított sorrendben történik:
előbb a kompresszorok állnak meg egyenként. Másodszor leállnak a ventillátorok, legvégül a keringető szivattyú

Ügyelni kell rá, hogy az ON/OFF rendszerű hőszivattyúkat ritkán (lehetőleg soha) ne érje működés közben áramkimaradás, mert gyakori esetben a kompresszorok élettartama drasztikusan csökken.