Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

MDS30D talaj kollektoros hőszivattyú

A fiatal és agilis pilisi házigazda hosszú levelezés és egyeztetés után a talajkollektoros hőszivattyús megoldást választotta.
Terület van  – és folyamatosan bővíti a gazdaságot – így számára adott volt, hogy földbe fektetett csövek (1,5 m mélyen, 32-es KPE csövek) segítségével gyűjti össze a téli fűtéshez szükséges energiát, és a nyári hűtést is ezeken a csöveken keresztül áramló fagyállós folyadék szolgáltatja.

A hőszivattyú Meeting MDS30D víz-víz rendszerű, mellette egy 500 literes alaposan leszigetelt puffertároló őrzi a “kitermelt” energiát.

Galériában látható fotók egy gondos gazda által készített munka képei. A munkálatokkal – később az üzemeltetéssel – kapcsolatos tapasztalatait szívesen osztja meg az érdeklődőkkel.

Talajkollektoros hőszivattyú Pest megyében
Talajkollektor csövek fektetése
Talajkollektor csövek vázlat

A talajkollektoros hőszivattyú működésének folyamata

1 . A fagyállóval kevert vizet a talajba fektetett csöveken keresztül szivattyúzzák a hőszivattyúba. Mivel a hő a melegebb helyekről hűvösebb felé áramlik, a csövekben keringő fagyálló keveréket folyamatosan melegíti a talaj gyenge hője.

2. A kissé felmelegített fagyálló keveréket az elpárologtatónak nevezett hőcserélőbe forgatjuk.

3. Az elpárologtató hőcserélő másik oldalán egy hűtőközeg található, amely hőátadó folyadékként működik. Amikor a víz fagyálló keverék belép az elpárologtatóba, a talajból felvett energia átkerül a hűtőközegbe, amely forrni kezd és gázzá alakul.

A hűtőközeg fizikailag soha nem keveredik a víz fagyálló keverékével (a hőcserélő elválasztja a két közeget.) így lehetővé válik a hőátadás.

4. Ezt a gázt ezután egy kompresszorba táplálják. A kompresszorban megnövekszik a hűtőközeg nyomása, ami a gáz hőmérsékletének további emelkedését idézi elő.

5. A forró hűtőközeg gáz ezután egy második hőcserélőbe, az úgynevezett kondenzátorba áramlik, amely szintén egy lemezes hőcserélő.

6 . A kondenzátor elég meleg vizet szolgáltat ahhoz, hogy a fűtési rendszert és az ingatlan melegvíz-szükségletét kiszolgálja. A hőátadás után a hűtőgáz folyadékká alakul vissza.

7. Ezt a folyadékot a ciklus végén egy expanziós szelepen vezetik át, hogy csökkentsék a nyomását és hőmérsékletét, és készen áll a ciklus elölről kezdésére.

És ez a körforgás addig ismétlődik, amíg el nem éri a hőszivattyú a puffer tartályba beállított hőmérsékletet.