Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Sugárzó hőleadók fajtái

Mikor gazdaságos üzemeltetésű a hőszivattyú?

A hőszivattyú telepítése nem ördöngös feladat. De gondos tervezés és előkészítés, nagyon pontos és figyelmes kivitelezését szükséges.
A ritka – de elengedhetetlenül fontos – karbantartási periódusok betartása szükséges.
Chofu hőszivattyúknál 2 év, Power World hőszivattyú esetében 1 év.
A sugárzó felületű hőleadás,
mintha a hőszivattyúk részére lenne kitalálva. (Persze nem, mert az első padlófűtést már Krisztus előtt alkalmazták, mondjuk nem ebben a formában. (*** Lásd lent ↓)
Alacsonyan tartható miattuk a fűtővíz hőmérséklete, így a hőszivattyú gazdaságos működése garantált.

Padló-fal és mennyezetfűtés

Hogy a lehető legalacsonyabban tartsuk az energiaszámlánkat, fontos, hogy alacsony hőmérsékletű fűtő- hűtő vízzel működő (sugárzó) hőleadó rendszerhez telepítsük a hőszivattyúkat!

Melyek ezek az alacsony hőmérsékletű fűtővízzel működő rendszerek? Van amivel csak fűteni lehet, mások fűtésre és hűtésre is kiválóan alkalmazhatók. strong>Csak fűtésre alkalmas: padlófűtés; nagyméretű radiátor. Fűtésre és hűtésre használható rendszerek: fal fűtés-hűtés; mennyezet fűtés-hűtés; fan coil fűtés-hűtés.

PADLÓFŰTÉS

Padlófűtés csövek

Padlófűtés pro és kontra

Az energia-takarékosság jegyében egyre tudatosabban választunk a fűtésrendszerek közül. A padlófűtés komfortos, és jótékony a felfázás ellen is.

Ezt a fűtésfajtát a sugárzó fűtések közé soroljuk, azaz kevés energiával is hatékony fűtés érhető el. Optimális hőmérséklet-eloszlása, esztétikus megjelenése miatt egyre kedveltebb itthon is. Általában kiegészítő fűtésként alkalmazzák, gyakran csak a csempével, vagy kőlappal burkolt helyiségek kapnak padlófűtést, míg a többiben meleg padlóburkolat mellett radiátoros fűtést alakítanak ki. Az előnyök természetesen csak a padlószerkezet megfelelő kialakítása és korrekt szabályozhatóság mellett érvényesülnek.

Tény: a padlófűtéssel a meleg a 21-29 °C közötti padlóról sugárzik felfelé, egyenletes hőmérsékletet biztosítva. A szobában a hőmérséklet fokozatosan csökken a padlótól felfelé, a mennyezet közelében már csak 17-18 °C-os. A radiátor a helyiségben a meleg levegő felfelé áramoltatásával fűt, emiatt 1,5-2 m magasságban akkor van a kívánt 20 °C, ha a mennyezetnél 28-30 °C, míg a padló közelében mindössze 16 °C van! (Részlet a padlofutes.net honlapról.)

A padlófűtések terén két technológiát fejlesztettek ki: a „nedves” és a „száraz” csőfektetési eljárást. Kialakítható új építkezésnél és felújításnál egyaránt, de az utólagos beépítés sem okozhat különösebb problémát.

FALFŰTÉS - HŰTÉS

Kérdezték tőlünk (mi pedig utánanéztünk):

Hány fokos víz kering a falfűtéses rendszerekben? Elégséges ehhez a hőszivattyú? Valóban számottevő az energia-megtakarítás? G. Nándor, Pécs.

A falfűtés csöveiben 35-40 °C  fokos víz kering, amelyet a levegő-víz hőszivattyúk könnyedén megtermelnek, hatékonyan, gazdaságosan.

A falfűtésnél (a padlófűtéses rendszerekkel szemben, ahol 80-100 W/m a hőleadás 29°C-on, mert a padló hőmérséklete a láb érzékenysége és egészségügyi okok miatt max. ennyi  lehet) a csőrendszerben 35-40°C-os melegvíz kering, így a fal felületi hőmérséklete jóval magasabb (38-40°C), ezért itt 200-240 W/m2 hőleadás is biztosítható.

Hőmérséklet csökkenés, energia megtakarítás

A falfűtéssel elérhető hőmérséklet-csökkentési lehetőség már önmagában 12-15%-os energia-megtakarítást jelent. Ezen túlmenően, mivel a helyiség levegő hőmérséklete függőleges irányban lényegesen egyenletesebb, mint a konvenciós fűtéseknél, a további megtakarítás kb. 5-8%. A padlófűtéshez képest lényegesen gyorsabb szabályozás átlagosan 5%-ot jelent. Annak ellenére tehát, hogy a külső fal fűtése esetén a külső tér felé hőveszteség alakul ki (kb. 10 W/m2 többletveszteség a fűtött falfelületen), összességében mégis kisebb energiafelhasználás szükséges. (Bérces Balázs írása az Ezermester 2008/11-es lapszámában olvasható.)
A falfűtésnél figyelni kell, hogy rövidebb köröket (30 fm) alakítsanak ki, mert a vékonyabb csövekben nagyobb a nyomásveszteség. A falfűtés csöveivel nyáron megoldható a hűtés is.

Falfűtés - hűtés
Mennyezetfűtés hűtés fűtés

MENNYEZETFŰTÉS - HŰTÉS

Mi az a sugárzó mennyezeti fűtés?

A sugárzó mennyezetfűtés olyan fűtési mód, amely sugárzást használ a mennyezet hőjének a levegőn keresztül történő átadására a helyiség felmelegítésére. Ez az egyik leghatékonyabb fűtési mód, és nem igényel semmilyen külső vagy kiegészítő berendezést, például radiátort.

A sugárzó mennyezetfűtés úgy működik, mint a Nap. Felülről lefelé melegíti a helyiségeket. Ez a fűtési rendszer nem igényel szellőzőket vagy ventilátorokat. Mindössze annyit a feladat, hogy sugárzó csöveket, vagy előregyártott elemeket erősítünk a mennyezetre.

Más rendszerekkel, például légkondicionálással vagy napelemekkel együtt is használható, hogy jobban szabályozható legyen az otthoni vagy irodai hőmérséklet. A sugárzó fűtés energiafelhasználása szempontjából nagyon hatékony, de a telepítése is nagyon költséges lehet.

A hőszivattyúkhoz ajánlot korszerű fűtés egyik megoldási lehetősége az előregyártott a fal- és mennyezetfűtő panel. A panel a falra van elhelyezve, így az láthatatlan, nem zavarja a helyiség elrendezését, bútorozását.

A fal- és mennyezetfűtő panelek, fűtés és hűtés üzemmódban is alkalmazhatók. Alacsony hőmérsékletű vízzel (17-55 °C) működtethető, kíméli az épület szerkezeteket és pénztárcánkat. Az alacsony víz hőmérséklet miatt rendkívül jó hatásfokú hőszivattyúval együtt kialakított rendszerben.

Hova ajánljuk? 

Gyakorlatilag mindenhová: lakóházak, irodák, üzemek, sport- és közösségi létesítmények, stb. A fal- és mennyezetfűtő panelek alkalmazhatóak: új építésű, illetve felújításra kerülő épületek fűtésére, hűtésére.  A fal- és mennyezetfűtő panel rendszernek óriási előnye, hogy száraz technológiával lehet megszerelni, rendkívül gyors, elmarad a vakolás és így nem viszünk be felesleges vizet a falszerkezetbe.

Hogyan (és miért?) alakítsuk ki a mennyezetfűtést?

A mennyezetre alulról 5 cm vastag szigetelés, majd hőtükörrel ellátott fűtőpanel kerül. A működése során ez sugárzó hőt biztosít, mely az ablakon besütő napsütés érzetét kelti, csak a fényhatás nélkül. Hidegpadlós helységekben minimális kiegészítő padlófűtés szükséges lehet. A sugárzó hő miatt már 20 fokos levegő esetén is olyan komfortfokozatot érzünk, mint 23 fokos radiátorfűtésnél, így néhány fokkal kevesebb is elegendő, ezáltal akár 15-20%-os megtakarítás is elérhető. További energia-megtakarítás származik a precíz födém szigetelésből!!!

Előnyös (és inkább javasolt, mint a fűtés), hogy nyáron a mennyezet fűtési rendszert hűtésre is használhatjuk, a Chofu, Power World, Meeting és Hiseer levegő-víz hőszivattyúi minden teljesítménytartományban kínál hűtésre megoldást. 
A kérdés többször elhangzik: hány cm vastag hőszigetelés szükséges a házra, hogy gazdaságos legyen a hőszivattyús fűtés- hűtés? A kérdésre a válasz annyira sokrétű, hogy hívja inkább a 0036 20 268-9757 telefonszámot, vagy tegye fel a kérdést emailben: sulyok.tibor@rifeng-hoszivattyu.hu Részletesen válaszolunk a feltett kérdésekre.

Fan Coil

mivel a technológia kevésbé ismert, külön oldalon írunk a berendezésről. A Fan Coil fűt és hűt, hőszivattyúval rendkívül hatékonyan!

Ki készítette az első sugárzó felületű padlófűtést?

“Az első padlófűtést az ókori rómaiak készítették, akik a hypocaustum nevű rendszert fejlesztették ki. Ez a rendszer egy olyan padlót jelentett, amely alatt oszlopokra épített kemencékből származó meleg levegőt vezettek át. A meleg levegő a padló alatt áramlott, és felmelegítette azt.

A hypocaustum rendszert először a Kr. e. 2. században használták, és a római birodalomban széles körben elterjedt. A rendszert nemcsak lakóépületekben, hanem fürdőkben és egyéb nyilvános épületekben is használták.” (Forrás: BARD)