Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Radiátor fűtése R290 propán hűtőközeggel töltött hőszivattyúval

Amennyiben eddig 60-65 fokos vízzel fűtötte a gázkazán a radiátorokat, minden különösebb átalakítás nélkül beépíthető a hőszivattyú.
A környezetünkre egyáltalán nem káros hűtőközeg nem új, de a hőszivattyúkban mostanában rohamosan terjed.

Az R290 hűtőközeg óriási előnye, hogy környezetbarátságból kitűnőre vizsgázott.  
Ezenkívül az eddig háttérbe szoruló hagyományos radiátoros fűtések mától az ezzel töltött hőszivattyúkkal olcsón fűthetőek!

Eddig is kínáltunk – kétféle – megoldást, ha a hőszivattyúra vágyók házát radiátorok fűtötték. (Hírek: Van az a radiátor; és  Magas hőmérsékletű ... Mindkét megoldás hibája, hogy drága, vagy a hatásfoka alacsony, így az üzemeltetése sem a leggazdaságosabb.)

Radiátor fűtése R290 hűtőközeggel
Radiátor fűtés hőszivattyúval

Radiátor fűtése R290-es hőszivattyúval. Mitől jobb a propánnal töltött hőszivattyús rendszer?

– lényegesen olcsóbb a beruházási költség (pl: nem kell radiátor felületeket növelni)
– sokkal gyorsabb munkavégzést biztosít (hiszen a hőszivattyú telepítésén kívül nincs s szekunder oldalon lényeges átalakítás.)

Már rendelhető, és 10%-kal leelőlegezhető Az R290 hűtőközeggel töltött Power World hőszivattyú. 8 – 11 – 14 és 22 kW fűtési tartományban nincs a környezetét jobban óvó hűtőközeg, mint az R290.

Mi a Power World R290 hőszivattyú működési elve?

Gyakorlatilag megegyezik a hagyományos hűtőközeggel töltött hőszivattyúkkal, csak kihasználja a propán gáz fizikai tulajdonságaiban rejlő előnyöket. Így lényegesen magasabb előremenő fűtővíz hőmérsékletet állít elő, magasabb COP érték mellett.

  1. Elpárologtatás

A hőszivattyú kültéri egységében a hűtőközeg (R290 gáz) alacsony nyomáson és hőmérsékleten van. A kompresszor megnöveli a hűtőközeg nyomását és hőmérsékletét, ami az elpárologtatóban elpárologtatáshoz vezet. Az elpárologtatás során a hűtőközeg felveszi a külső levegő hőjét, így az lehűl.

  1. Kompresszió
Propán hőszivattyú működési elv
R290 propán hőszivattyú működési elve

A kompresszor a hűtőközeg nyomását és hőmérsékletét tovább növeli. A hűtőközeg hőmérséklete ekkor már magasabb, mint a fűtendő helyiség hőmérséklete.

  1. Kondenzálás

A hűtőközeg a beltéri egységben a kondenzátorban lecsapódik. A kondenzálás során a hűtőközeg leadja a hőt a fűtési rendszernek, így a helyiség felmelegszik.

  1. Kiegyenlítődés

A kondenzátorból a hűtőközeg egy hajszálcsöves expanziós szelepen keresztül jut a kültéri egységbe. Az expanziós szelep a hűtőközeg nyomását és hőmérsékletét csökkenti, így a ciklus újraindulhat.

Megjegyzés:
hátránya, hogy az R290 egy gyúlékony gáz, ezért a hőszivattyú telepítésénél és karbantartásánál fokozott figyelmet kell fordítani a biztonságra!

Beépítési vázlatrajz:

Amiért sikeres lehet az R290 propánnal töltött hőszivattyú, hogy gyakorlatilag ugyan úgy szerelik, mint a hagyományos gépeket.

Annyi különbséggel, hogy az akár 75 fokra felmelegíthető fűtővíz több, mint elegendő a HMV készítésre, és az eddig messze került radiátoros rendszerre is tudunk adni megfizethető ajánlatot. 

Amire továbbra is figyelni kell, az a hőcserélők mérete, a csövek és idomok átmérője, a HMV és kuffertartály elégséges térfogata.

A radiátoros körbe “mehet” az akár 70 °C hőmérsékletű fűtővíz. A fan Coil-okba s a padlófűtés osztó-gyűjtője keverőszelepen “visszahűtött” vizet szállít a keringető szivattyú.

FIGYELEM! A propánnal töltött hőszivattyúkat kizárólag szakemberek szerelhetik be. Ennél a típusnál nincs házilagos kivitelezés!

R290 hőszivattyú telepítési rajz
R290 hőszivattyú beépítési vázlat

Radiátoros fűtéshez szükséges alkatrészek

Primer oldali alkatrészek listája 60-65 fokos vízzel fűtött radiátoros rendszereknél hőcserélős kialakítás esetén:

R290 propán hőszivattyú; méretezett hőcserélő; térfogatnövelő tartály; szűrő; tágulási tartály; nyomásmérő óra; biztonsági szelep; automata légtelenítő; réz- vagy szénacél csövek, idomok; golyóscsapok; 

A meglévő szekunder oldali alkatrészeket, egy 100-200 literes térfogatnövelő tartállyal lehet kiegészíteni, ami a hőszivattyú fűtési karakterisztikáját “kiegyenlíti”.

Power World R290-es hőszivattyúk 8 – 22 kW fűtési teljesítmény között. Inverteres, csendes, magas COP érték és rendkívül alacsony GWP CO2 egyenérték: mindössze 3 !!! 

Amit az R290 hűtőközegről tudni érdemes

Folytatjuk…

Táblázat az R290 propán hőszivattyú fűtési lehetőségeiről

PW040 11,4 kW R290 hőszivattyú COP értéke
PW040 11,4 kW R290 hőszivattyú fűtési értékek

A Facebook-on megjelent hirdetésünk több érdekes felvetést hozott. A fenti táblázatok talán megfelelő magyarázatot adnak rá, mit olvashatunk le pl. az R290  PW040-es hőszivattyú COP értékeiből, különböző előremenő vízhőmérséklet esetén.