Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Chofu 16 kW 380V hőszivattyú

Nem ez az első Chofu hőszivattyú a Győr melletti Kismegyeren élő családnál. A szülői házban hagyományos radiátoros rendszert fűtenek hőszivattyúval.
S ha már az első  hőszivattyúval elégedettek voltak, a következő építkezésnél is könnyű volt a választás, ismét a csúcskategóriás japán Chofu fűti a házat.

A hőszivattyú feladata:

Két szinten padlófűtés rendszer melegít, a nyári kánikulában pedig a rendkívül elegáns és nagyon csendes olasz Reverso 361° fan coil-ok hűtik a ház belsejét. A fan coilok természetesen a fűtésre is rásegítenek. 
Az egész  fűtés-hűtés “irányítópultja” egy négykörös hidraulikus váltó.

A környezetet kímélő R32-es hűtőközeggel töltött Chofu készíti a háztartási melegvizet is. Váltószelepen keresztül, egy 300 literes nagy hőcserélős HMV tartályba.

Japán hőszivattyú Kismegyeren
Chofu hőszivattyú Kismegyeren
Kismegyer Chofu hőszivattyú
Chofu 16 kW inverteres hőszivattyú

Mire elég 16 kW hőszivattyús teljesítmény -15°C-ban?

Ez elsősorban a fűtött alapterülettől, valamint a fűtött épület hőszigetelésétől és hőtartó képességétől függ, hogy mekkora hőszivattyút ajánlunk. 
Ugyanilyen fontos kritérium, hogy milyen hőleadókat ajánlott a gépésztervező. Ugyanis az alacsony hőmérsékleten is kiváló teljesítményt nyújtó padlófűtéshez képest a radiátoros fűtés 10-15 Celsius fokkal is magasabb hőmérsékletet igényel. 

Számolt értékek alapján a 240 m2-es padlófűtéses lakóházat könnyűszerrel fűti ki a 16 kW-os Chofu, alacsony üzemeltetési költségek mellett. (Hasonlóan kiváló eredményt kapunk fal- és mennyezetfűtés-hűtés alkalmazásával is.)
Ugyan ez a 16 kW-os gép – radiátoros rendszer esetén – 120-130 m2-t tud fűteni. Óriási a különbség! (Rosszabb a helyzet, ha öntöttvas radiátorokkal találja magát szembe a hőszivattyú. Szerencsére van jó megoldás ebben az esetben is: R290 propán.)

Beltéri hidraulikus rendszer

Kismegyer hőszivattyús fűtés-hűtés
HMV tartály és hidraulikus váltó
FixTrend 4 körös hidrováltó
Négykörös Fixtrend hidrováltó

A hőszivattyús fűtési rendszer alkatrészei:

Kültér:
Chofu 16 kW 380V inverteres hőszivattyú; a hóhatárt biztosító 40 cm magas hőszivattyú állvány rezgéscsillapító gumibakokkal. Automata légtelenítők; golyóscsapok; 35-ös szigetelt, rezgéscsillapító bordáscsövek; mágneses iszapleválasztó.
Beltér:
35-ös szénacél csövek, idomok; 300 literes 3,64 m2 felületű nagy hőcserélős HMV tartály. ESBE MBA 132 3 járatú motoros golyóscsap; biztonsági csoport (nyomásmérő óra, automata légtelenítő, 3 bar biztonsági szelep); 35 literes tágulási tartály. Négykörös FixTrend Tech Smart fűtőköri osztó-gyűjtő és hidraulikus váltó 6/4″ csatlakozásokkal. 4 db DAB Evosta 2 keringető szivattyú elzáró hollandokkal. És golyóscsap minden – javításra, vagy esetleg cserére szoruló alkatrészek kizárására, valamint tartók és konzolok.
4 körös Delta rádiós termosztát (a keringető szivattyúk vezérléséhez).

Elektromos kábelek, biztosítékok
A hőszivattyú betápkábel vastagsága: 5 x 4mm2 sodrott rézkábel. 3 x 1,5 mm2 sodrott rázkáhal a motoros szelephez. 3 szál méteres 0,75 mm2 vág sodrott rézvezeték a Chofu vezérlőpanel és a 2 db hőmérséklet érzékelő csatlakoztatásához a hőszivattyúba. 

Folytatjuk…