Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Mit kíván a megrendelő? Hőszivattyút olcsó áron....

Hőszivattyú ajánlat kérés érkezett …
… de nem lett belőle értékesítés. A hőszivattyú ára megfelelő, akkor mi a probléma? Érdemes átolvasni a levelezést mindenkinek, aki hőszivattyús rendszer után érdeklődik. A bejegyzés végére kiderül, hogy akkor miért nem sikerült eladni a hőszivattyút.

Név: K. Attila (2015. 08. 09.)
Fűtendő alapterület: 150 m2; Belmagasság: 2,70 m
Falazat típusa, vastagsága: 30 cm; Hőszigetelés fajtája, vastagsága: 10 cm
Nyílászárók típusa (fa, műanyag, réteg): műanyag
Fűtésrendszer típusa: radiátor; Éves gázfogyasztás (ha van) mennyisége: 2000 m3
Radiátoros fűtésnél az előremenő és visszatérő víz hőmérséklete: 60-40 C
Hány fokot kell a lakásban biztosítani: 22 C; A háztartás melegvíz igénye (liter/nap): 200 liter

Mit kíván a megrendelő
Olcsó hőszivattyú

Mit kíván a megrendelő?

Tisztelt K. Attila Úr!
Köszönjük érdeklődését. 

Önnek a megadott adatok alapján a mellékletben szereplő előzetes ingyenes árajánlatot tesszük. Kérem vegye figyelembe, hogy a megadott hőszivattyú teljesítmény kitűnő hőtartású házra van számolva!)
Az alábbi linken a hőszivattyú és puffertartály szerelési segédletét megtalálhatja:
Kérem – amennyiben ideje engedi – az ajánlatról adjon visszajelzést, illetve mondja el róla a véleményét, így javíthatjuk az ajánlat készítésünk minőségét. 
Kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésre.
 
A megadott adatok alapján az MD60D (24,5 kW) levegő-víz hőszivattyút javasoltuk. A hidraulikai blokk főbb alkatrészei: 1000 literes 2 hőcserélős hőszigetelt puffertartály; 300 literes 2 hőcserélős hőszigetelt HMV indirekt tartály.
Mivel a helyszínt nem ismertük, emiatt nem tudtuk meghatározni a hőszivattyú és puffertartályok közötti alkatrészek pontos mennyiségét (csövek, fittingek), ezért csak jeleztük, ennek a költségére még számítani kell!
A beüzemelési díjat viszont – mint minden
ajánlatunkban – most is feltüntettük. 

(Tájékoztatás miatt a felsorolásban megjelölt tételek nettó összege, kezdve a hőszivattyú árával: 1.150.000,- Ft; puffertartály: 418.000,- Ft; HMV tároló 400.000,- Ft; kiegészítő anyagok: …….,- Ft; és a beüzemelési költség: 80.000,- Ft.)
Végezetül felhívtuk az érdeklődő figyelmét az általunk bevezetett Energetikai pályázatra, ahol a hőszivattyú árából jelentős kedvezményt tudunk adni!

MD60D hőszivattyú
Meeting levegő-víz hőszivattyú

Mit kíván a megrendelő?

A következő nap megérkezett az ajánlat kérőtől a válasz. Be kell vallani, nem erre számítottunk…

Mit kíván a megrendelő

Tisztelt Uram!
Köszönöm a gyors válaszát.
Sajnos egy kicsit túlzónak találtam az ajánlatot, főként a HMV indirekt tárolóra és a puffer tárolóra tett ajánlatot. Ugyanis éppen most üzemeltünk be egy 200 literes két hőcserélős indirekt tartályt, ami a harmadából is kijött mindennel együtt, mint az ön ajánlatában szereplő igaz 300 literes tartály. Az 1000 literes puffer tároló is szerintem mindennel együtt a feléből kihozható.

Így nem igazán tudom komolyan venni az ajánlatát. A fáradozását mindenképen köszönöm. Üdvözlettel: K. Attila

Természetesen azon melegében válaszoltunk, hogy megtudjuk: Mit kíván a megrendelő?

Elsősorban azért, mert kevesen veszik a fáradtságot, hogy az ajánlatunkra válaszoljanak, ha csak érdeklődtek az árak és lehetőségek után. Másodsorban meg éreztük, hogy magyarázattal tartozunk az érdeklődőnek, miért lehetséges ilyen mértékű árdiferencia puffertartály és puffertartály között.

Tisztelt K. Attila Úr!
Köszönjük, hogy megtisztelt válaszával, mindenből tanulunk.

Annyit azért engedjen meg, hogy néhány mondatban megvédjem ajánlatunkat, és ezáltal talán komolyan tud venni bennünket, illetve ajánlatunkat:
A hőszivattyú mellé telepített puffertartályoknak az ára lényegesen magasabb, mint az egyéb – magasabb hőmérsékleten dolgozó – kazánokhoz beüzemelteké, mert lényegesen nagyobb hőcserélő felület kell, hogy legyen benne. Néhány hőszivattyús cég elfelejti ezt a szabályt!
Az Önnek ajánlott 24,5 kW-os hőszivattyúhoz 7,35 m2-es belső bordás hőcserélő szükséges.
(Amennyiben külső hőcserélőt használ, akkor a lemezes hőcserélőnek legalább 3 m2-nyi felülettel kell rendelkeznie.)

A fentieket figyelembe véve tudjuk, hogy a megadott árak nem túlzóak. S.T.

Néhány napos csend után kolléganőnk érdeklődött, hogy olvasta-e az ajánlat kérő a puffertárolóink árához írt “védőbeszédünket”. Kiderült, hogy igen, de nem sikerült meggyőznünk válaszunkal K.A. Urat, derült ki a leveléből:

Mit kíván a megrendelő
Tisztelt Hölgyem!
Az ajánlat gyorsaságával nem volt probléma, egy napon belül megérkezett.
Az árakkal már annál inkább, mivel éppen most telepítettünk egy 200 literes két hőcserélős indirekt tartályt ami éppen a feléből jött ki mint az önök ajánlatában lévő. Igaz az önöké 300 literes lett volna.

Az 1000 literes puffer tartály árával sem igazán tudtak meggyőzni, így lehet, hogy a hőszivattyú még rendben is volna de összességében túlzónak találtam az árajánlatukat. Főleg úgy, hogy az egyik legkedvezőbb árú hőszivattyús rendszerről kértem ajánlatot.
Ez az ár sohasem térül meg!

A levélre válaszolva tettünk még egy kísérletet, megragadva az augusztusi hőszivattyú akció adta lehetőséget:

Tisztelt K. Attila Úr!
Köszönjük tájékoztatását. Most már szeretnénk valóban a végére járni, 

Mit kíván a megrendelő?

Az árajánlatunkat továbbra is korrektnek tartjuk, az mindenben megfelel a hőszivattyú támasztotta követelményeknek.
Örömünkre szolgálna, ha egy személyes találkozón ezt meg tudnánk beszélni, akár egy kv mellett.
Addig is, amig egy találkozó létrejöhet, kérem tekintse meg augusztusi hőszivattyú ajánlatunkat, ahol komplett hőszivattyús szettet (hőszivattyú, puffetrartály, hidroblokk, stb.) ajánlunk nagyon korrekt áron (nettó 1.745.000,- Ft):
Köszönöm: S.T.

A következő levél volt az, ami leírta, hogy miért is nem tudunk az árajánlatunkkal megfelelni ebben az esetben:

Mit kíván a megrendelő

Tisztelt Uram,
Köszönöm az információkat, de úgy látom, hogy nem fogunk tudni közös nevezőre jutni.

Természetesen nem önben van a hiba. Én elismerem, hogy az ajánlata korrekt, viszont ön is értse meg, hogy én egy olyan rendszert akartam, ami megtérül záros határidőn belül.
Ez a rendszer nem az.

Ha csak egy pici számítást végzek, akkor láthatom, hogy a jelenlegi gázfűtésemmel az éves költségem 300.000,- ft.

Most megnézem az ön által adott árajánlat elemeit illetve hozzá veszem az üzemeltetési költséget (csak az áramköltséget) és a legjobb hatásfokkal számolva ami közel 60%-os megtakarítást jelentene a megtérülése még így is kb 13,3 év.

Tehát ennyi ideig fűthetek nyugodtan a gázzal.

Nem beszélve arról, hogy most még csak a fűtésről beszéltünk, ha a hűtést is szeretnék (mert azt is szeretnék), akkor ez további költségekkel járna. (igaz ha sima split klímát szerelnék fel, akkor az is költség, de még mindig olcsóbb mint a hőszivattyúhoz tartózó beltéri egységek).
Szóval én nem azt mondom, hogy a rendszerük rossz, csak nem látom benne azt, amire nekem szükségem lenne.
A megtérülés szerintem azt jelenti, hogy hajlandó vagyok egy összegben kifizetni egy nagyobb összeget, de ez max. 8 év alatt térüljön meg.
10 év feletti megtérüléseknél már az egész rendszer amortizációját is figyelembe kellene venni. Sajnos amíg ez nem működik addig nincs értelme váltani.
A számításaim persze nem pontosak, de arra pont elég, hogy lássam a két rendszer közötti különbséget.
Üdvözlettel: K. Attila

Sulyok Tibor műszaki tanácsadó
Sulyok Tibor

Mivel érdeklődőnk megtiszteltek bennünket egy viszonylag terjedelmes válasszal, nem csak kötelező udvariasságból, de a kölcsönös tisztelet jeleként megszületett ez a levél:Tisztelt K. Attila Úr!

Köszönjük válaszát/válaszait, azokkal érdemes eszmét cserélni, akiknek vannak érveik.
Önnek vannak, ráadásul teljesen érthető és elfogadható. 
 
Nekünk is vannak természetesen érveink, több száz eladott hőszivattyú után pedig gyakorlati tapasztalatunk.
Néhány érv a hőszivattyús beruházás mellett:
– A mi számolásunk szerint a hőszivattyús fűtés megtérülési ideje 10 év, ami még mindig több, mint az Ön részéről elvárt 8 esztendő (esetleg saját munka beszámolásával lehetne talán elérni a költségcsökkentést).
– A hűtésnél a hőszivattyú nagyon jól teljesít (az Ön esetében néhány radiátor lecserélésére szükség lenne Fan Coil berendezésekre) de a hűtés kialakításának is vannak költségei (valamennyivel kevesebb, mint a split klíma esetében és az üzemeltetése is lényegesen olcsóbb).
– Ami még a hőszivattyú mellett szól, az a gáztól való szabadulás lehetősége, a szolgáltatóktól való minél kisebb függőség, stb. (A hőszivattyúhoz szükséges elektromos áram előállítása napelemekkel megoldható.)

Az Ön által megadott adatok alapján készítettünk egy táblázatot, ami a jelenlegi gázfűtést, valamint a lehetséges jövőbeni hőszivattyú tarifás fűtés költségét mutatja meg (bekarikázva a két összeg).

Lennének még okos érveink, de elfogadjuk az Ön álláspontját: meglevő lakás felújításánál lényegesen hosszabb idő alatt térül meg a befektetés, mint új építésű ingatlannál, ahol már eredendően hőszivattyús berendezést terveznek a tulajdonosok. Új lakásépítés esetében a hőszivattyú tényleg a legjobb alternatíva!

Köszönöm mégegyszer a lehetőséget, hogy ütköztethettük véleményünket. Engedélyével a levelezésünket közkincsé tennénk (természetesen név nélkül), így az olvasók közül sokan előre tájékozódhatnának arról, mit is várhatnak fűtéskorszerűsítés esetén.
Mi pedig jobban megértettük: Mit kíván a megrendelő?
Üdvözlettel: S.T.
Mit kíván a megrendelő
Mit kíván a megrendelő

Tisztelt Uram!
Köszönöm a válaszát és teljes mértékben egyetértek, hogy egy újonnan épülő ház tervezése esetén már valós alternatívát kínálnak a hőszivattyús rendszerek, de mit ahogy ön is írta, utólagosan már komolyabban át kell gondolni ezen rendszerek telepítési költségeit.
Sajnos a meglévő rendszerekre történő csatlakozáskor mindig kiderülhet valami amire senki sem gondolt előre és még ezek is befolyásolhatják a tellepítési költségeket.
A levelezésünket felhasználhatják (név és cím nélkül) az olvasóik tájékoztatására.
Üdvözlettel: K. Attila

Nagyon sajnáljuk, hogy nem sikerült olyan számokat prezentálni, amitől az érdeklődőből vevő lehetett volna, de a levelezés megmutatta az értékesítésünk egyik gyenge pontját. Nevezetesen, hogy nem tudatosítjuk az érdeklődőkkel már az ajánlatadás első pillanatába, hogy a hőszivattyúhoz szükséges puffertartályoknak miért magasabb az ára.
A hőszivattyú alacsony hőmérsékletű vizet állít elő (max. 60 C fok, de pl ez is közre játszik az alacsonyabb fűtésszámla elérésében). Viszont nagyobb hőcserélő kell a puffertartályba és emiatt kerül az többe. Nem tudunk kisebb űrtartalmú HMV tartályt sem ajánlani mint 300 liter, (Hajdu puffertárolóban 500) mert ebben létezik akkora méretű hőcserélő, amely alkalmas (lehet) a hőszivattyú által termelt meleget átadni a tartály vizének.
Ha ezeket az adatokat azonnal látja az érdeklődő, talán nem tartja túlzónak a puffertárolók árát:

PT1000CF 1000 literes puffertároló:

“Hőtermelőként rácsatlakoztatható gáz és olajtüzelésű fűtőkazán, szilárd tüzelőanyagú kazán, biomassza kazán, szolár rendszerek, valamint hőszivattyúk. A puffertartály használati melegvíz (HMV) előállitására is alkalmas. A tartály szigetelése 100 mm vastag lágy poliuretán hab, védő köpenye műbőr. A köpeny és a szigetelés szerelhető, így ezeket eltávolítva állítható a tároló az üzemelési helyére. Az ár tartalmazza a szigetelést is.
Tartozékok: 9 db 6/4″-os csatlakozócsonk, 4 db 1/2″-os érzékelő csonk, 1 db acél csőkígyó, 1 db rozsdamentes flexibilis csőkígyó (HMV). A HAJDU Zrt. a puffertartályra 3 év garanciát vállal. Űrtartalom: 1000 liter, Átmérő szigetelés nélkül: 790 mm, Átmérő szigeteléssel: 990 mm. Teljes magasság: 2060 mm, Tömeg: 245 kg, Max. üzemi nyomás: 6 bar, Szolár csőkígyó max. üzemi nyomás: 6 bar, HMV cső max. üzemi nyomás: 10 bar, Vízcsatlakozás: 6/4″. Elektromos fűtőpatron csatlakozása: 6/4. Hajdu PT1000CF puffertartály zárt, meleg vízes központi fűtési rendszerek hőtárolójaként szolgál.”
Mit kíván a megrendelő Hajdu PT1000CF puffer tartály
Puffertároló

HMV tartály ára

A HMV tárolására szolgáló indirekt tartály ára sem légből kapott, a Viessmann tartályok minden szempontból megfelelnek a hőszivattyú állította követelményeknek:
 
Ma is tanultunk, nem is keveset.
Köszönjük a leckét:
Sulyok Tibor
Viessmann 300 l HMV tároló