Hőszivattyú - Esté-Credit Side Kft.

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú

Fűtési puffer tartály 

az inverteres hőszivattyúkhoz (ilyen pl. a Chofu, vagy a Power World lakossági hőszivattyú) nem feltétlenül szükséges. De… az ON/OFF rendszerű hőszivattyúkhoz kötelező a puffertároló!

A puffertartály (tároló tartály, energiatároló, hőtároló, víztartály, és még van egy csomó más megnevezése is) egy olyan tartály, amelyben hőenergiát tárolnak – , fűtési vagy hűtési rendszerekben.

A képen három, kifejezetten hőszivattyúhoz gyártott – növelt méretű hőcserélővel rendelkező – hőtárolót mutatunk be, ballról jobbra haladva: WPDS 200/80 kombi tároló, felül melegvíz tartály, alatta fűtés-hűtési tartály; HMV tároló; 2 hőcserélős tartály (napkollektor és hőszivattyú csatlakoztatható).   →

Puffertartály hőszivattyúhoz
Puffer tartály hőszivattyúhoz

Mi az, és miért kell a puffertartály?

A hőszivattyús fűtés elengedhetetlen eleme a jól méretezett fűtési-hűtési víztároló.
Ökölszabályként megjegyezhetjük: az ON/OFF típusú hőszivattyú kiváló működéséhez kW-onként 25-35 liter vízmennyiség szükséges (ebbe nem számít bele a fűtőköri csövek űrtartalma). Tehát például egy 12 kW-os hőszivattyúhoz (
ilyen az MD30D monoblokkos levegő-víz hőszivattyú, amely egy kb. 100m2-es A+-os családi ház önálló fűtéséhez elégséges) 300 – 400 literes puffertartályt kell beépíteni.

A puffertartály beépítésével a fűtési rendszer hatékony lesz, sőt, bővíthető fűtés rendszerré válik (hozzá kapcsolhatunk napkollektort, vízteres kandallót, vegyestüzelésű kazánt, stb).
A puffertartályokhoz kapható hőszigetelés (erősen ajánlott), és kiegészítő elektromos fűtő patron (“segítségével” egyel kisebb hőszivattyú is elégséges lehet)

Puffertartály lehet hőcserélő nélkül, 1 hőcserélős és 2 hőcserélős kivitel, valamint kombi puffertartály (tartály a tartályban). Az indirekt tárolók a háztartási melegvízhez készülnek (rozsdamentes kivitelben), az alkalmankénti 80 C fok fölé történő melegítéshez általában fűtőpatronos kivitelben.

Hőcserélő nélküli puffertartály.

Puffertartály hőcserélő nélkül
Puffer tartály hőcserélő nélkül

Egy hőcserélős puffertartály

Puffertartály egy hőcserélővel
Puffer tartály egy hőcserélővel

Két hőcserélős puffer-tartály

Puffertartály két hőcserélővel
Puffer tartály két hőcserélővel

.

.

A puffertartály és hőszivattyú beépítésénél több dologra kell figyelni.

1.) a monoblokkos hőszivattyúk fagyvédelmének megoldása.

Az egyik lehetséges mód – a gyártók ezt ajánlják elsősorban – hogy a hőszivattyú a hőcserélő nélküli puffertartályt fűtse közvetlenül, és a tartályból a ház akkor vesz ki melegvizet, amikor szükség van rá. Ennek a hátránya, hogy a fagyálló folyadék viszonylag drága és az egész fűtésrendszert fel kell vele tölteni.

A másik megoldás a hőcserélős puffertartály, ekkor csak a tároló hőcserélőjébe, a térfogatnövelő tartályba, és a hozzájuk, valamint a hőszivattyúhoz csatlakoztatott csövekbe kell fagyállót tölteni. Itt viszont a hőcserélő méretezésére kell figyelni, mert ha a hőszivattyú által megtermelt melegvízet nem tudja hatékonyan és folyamatosan leadni, akkor az a hőszivattyú gyakran ki-be kapcsol, emiatt a kompresszor meghibásodásához vezethet!

A hőcserélő méretezésének "egyszerűsített" szabályai

A hőcserélő hőleadó felülete =

Külső lemezes hőcserélő esetén: a hőszivattyú által felvett villamosenergia x 0,5 (ez állandó szorzószám) = hőcserélő hőleadó felülete (m2)

Belső hőcserélős puffertartály esetén: a hőszivattyú leadott teljesítménye x 0,3 (ez állandó szorzószám) = hőcserélő hőleadó felülete (m2)

A keringető szivattyú méretezése.

A hőszivattyú és puffertartály közötti keringető szivattyú teljesítménye a hőszivattyú adatlapján látható, nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet tudjon szállítani, Fontos a megfelelő hőátadás! Az általunk ajánlott típusok: DAB, Grundfos, Wilo.

Keringető szivattyúk: DAB, Grundfos, Wilo

HMV tároló, háztartási melegvíz tartály

Szállítani tudunk KOSPEL és TWL cégtől térfogat növelő tartályt, és olyan nagy teljesítményű higiénikus kombinált tároló tartályt, amelyek nagyon nagy hőcserélővel rendelkeznek, így kielégítik a hőszivattyúk hőcserélőre vonatkozó előírásait.

Kospel SVK-100 fűtési puffer tároló 100 literes, hőszigetelt, A kategóriás.

Kospel SWP-200 zománcozott indirekt tároló, 2,1 m2 csőkígyós, párazárt szigeteléssel, 5/4″ csonkok, 200 literes
Kospel SWPC-300 300 literes, zománcozott indirekt tároló 1 dupla spirálú csőkígyó, 4,2 m2 felülettel.
A tárolók álló kialakításúak, belső zománcozott védelemmel a hosszú élettartam elérése céljából. A megnövelt felületű hőcserélő spirálnak köszönhetően, az alacsony előremenő víz hőmérsékletű hőszivattyúkkal összekapcsolva is gyors felfűtést biztosítanak, alacsony költségek mellett. Így mindig megfelelő mennyiségű melegvizet biztosítanak a felhasználóknak. 

Hőszivattyúhoz puffer és HMV tároló
Hőszivattyúhoz puffer és HMV tároló

A puffertartályok felfűtése…

… és a melegvíz felhasználás optimalizálása a hőszivattyúk esetében sem elhanyagolható feladat. Főleg nagyobb létszámú családban, vagy nagyobb közösségi felhasználás esetén fontos a jól méretezett puffertartály és a hozzá kapcsolódó csövek átmérőjének pontos meghatározása, a keringető szivattyú teljesítményének gondos kiválasztása.

2013. szeptember 11-én Lillafüreden a 26. Távhő vándorgyűlés “Jövőnk a tét” előadásai között volt egy nagyon érdekes (inkább csak a szakmának szóló) számításokkal teletűzdelt bemutatója Dr. Szánthó Zoltán egyetemi docensnek. 

Többek között bemutatta

– a HMV felhasználásának arányát az épületek teljes energiaigényéhez hasonlítva
– a hőfelhasználás csökkentésének lehetőségeit
– a cirkulációs panaszok orvoslásának lehetőségeit
– a hőszigetelés hatásosságát
– a bojleres HMV termelés közvetett veszteségeit.

Nem a hőszivattyúra vonatkozó számításokat takarja a dolgozat (mégiscsak Távhő konferencián voltunk…), de akit érdekel, hasznos információkat találhat a Trivent honlapjára lépve.


Ha nincs hely a puffertartály számára, akkor pl. a hidrováltó a megoldás.
Tudjon meg többet a
 hidraulikus váltóról.