Rifenf Hőszivattyú logó

Hőszivattyú

fűtés-hűtés

E-mail

tibor.sulyok@gmail.com

Telefon

+36 20 268 9757

Cím

Győr, Hegyalja út 74.

Hőszivattyú típusok

Hosszú – a minőségi hőszivattyú forgalmazásában eltöltött – évek alatt azt is megtanultuk a Vevőktől, hogy
a legjobb hőszivattyú az AKCIÓS árú olcsó hőszivattyú!

Hőszivattyú típusok ismertetése, összehasonlítása

Hőszivattyú típusok, rendszerek. Melyik hőszivattyú típus a jó választás? Azt az ingyenes ajánlatkérés és a helyszín ismeretében tudjuk megmondani Önnek, de véleményünk szerint a monoblokkos levegő-víz hőszivattyú a legjobb választás, a beruházási és üzemeltetési költségeket figyelembe véve! (A helyszíni kiszállásnak jelképes díja van, ami hőszivattyú vásárlása esetén visszajár). Előzetesen néhány információ.

Hőszivattyúk típusai
Hőszivattyú típusok

Környezeti adottságok:

Például meg kell ismerni az uralkodó szélirányt a levegős hőszivattyú kültéri egységének optimáiis elhelyezéséhez. Vagy tudni kell a geotermikus hőszivattyúk esetében a talaj összetételét, tulajdonságait – vizes, agyagos, kavicsos – ami hatással lehet a hőátadásra. Ezeket figyelembe kell venni a tervezés során. Amennyiben a talaj jó hőátadási tulajdonságokkal rendelkezik kisebb területen kell kollektor csöveket fektetni, vagy kevesebb talaj szondát kell fúrni egy bizonyos mennyiségű hő kinyeréséhez, mintha a talaj gyenge hőátadás tulajdonságokkal rendelkezik. 

Hidrológia

Talaj vagy felszíni vizek elérhetőségére is szerepet játszik annak eldöntésében, hogy milyen típusú földhurok hasznáható. Attól függően, hogy milyen a mélységben, mekkora mennyiségben található a víz, és milyen a víz minősége. Felszíni vizek esetében lehet használni, zárt, vagy nyílt hurkú rendszert.

Hőszivattyú típusok, energiaforrások, és üzemmódok ismertetése

LEVEGŐ-VÍZ HŐSZIVATTYÚ

Levegőből nyerjük ki az energiát (kisebb rész villamosenergia hozzáadásával), és vizet melegítünk vele. A mindenhol jelenlévő levegő az energia forrása a hőszivattyúnak, így bárhol és bármikor felhasználató. A levegő-víz hőszivattyú egy olyan ventillációs rendszer, amely a levegőt beszívja majd egy levegő hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete annál kevesebb hőenergia hasznosítható belőle, ami azt jelenti, hogy azonos belső levegő hőmérséklet  eléréséhez több befektetett elektromos áram szükséges. Így mondhatjuk, hogy a hőszivattyú COP értéke a hőmérséklettel arányosan változik.
A levegő – víz hőszivattyú COP teljesítmény tényezője kisebb – összehasonlítva a víz-víz (fúrt kutas) és föld-víz (szondás) hőszivattyúk mellett – de az egyszerű és olcsó telepítése, kis helyigénye miatt a legelterjetebb, a legkönnyebben megfizethető, és a leggyorsabban megtérülő hőszivattyú típus.

A megadott COP érték a németországi 7 C fokos hőmérsékletre van megadva. Magyarországon az évi átlaghőmérséklet magasabb, ezért az adatlapokon megadott COP értéknél magasabb hatásfokkal számolhatunk! A levegős hőszivattyú, bár megtévesztő lehet – hiszen levegő-víz rendszerű hőszivattyúról van szó – elterjed szóhasználata miatt mi is megemlékezünk ezen a néven róla!

Előnyök: egyszerűen, gyorsan, bárhova telepíthető; nem igényel jelentős előkészületeket; olcsóbb a beruházási összeg, mint bármely más hőszivattyú típusnál; egyszerűen illeszthető már meglevő fűtési rendszerhez; viszonylag magas COP (3,5 – 4,2 jósági fok) érték; + 10 C felett még magasabb COP értékkel rendelkezik; kültéren a lakásba vitt zaj nem zavaró.
Két rendszer: monoblokkos és split (osztott) rendszer.

levegő víz hőszivattyú
Levegő-víz hőszivattyú

Hátrányok: a levegő víz hőszivattyú típusok esetében a külső hőmérséklettől függő teljesítmény; alternatív fűtési rendszert igényelhet (bivalens rendszer).

Power World levegő-víz hőszivattyúk       Hiseer split levegős hőszivattyúk        Chofu japán monoblokkos hőszivattyúk

A monoblokkos levegő-vz hőszivattyúknál mindíg használjon minőségileg megfelelő fagyálló folyadékot!

Hőszivattyú típusok geotermikus víz-víz rendszer

A kutas, nyíltvizes, talajkollektoros, talajszondás hőszivattyúk közös tulajdonsága, hogy a vízben vagy a földfelszín alatti energiákat víz segítségével nyerjük ki, és a fűtött oldalon is víz a hő közvetítő közeg.  
A felhasználható, kinyerhető energia szempontjából a föld-víz hőszivattyúk a víz-víz hőszivattyúk után a második helyen állnak. A rendelkezésre álló szabad földterület függvényében lehetőségünk nyílik földkollektoros vagy földszondás hőszivattyú alkalmazására. A felső talaj réteg úgy 100 méter mélységig a besugárzott napenergiát és a föld belsejéből érkező geotermikus energiát tárolja.
A föld-víz hőszivattyúk meglehetősen nagy föld területet igényelnek, a kellő hőenergia előállításához. Ha nincs elegendő helyünk ilyen földkollektor telepítésére, a földszondás kivitel a megfelelő választás.
A föld-víz hőszivattyúk alkalmasak passzív hűtés ellátására is, így kellemes hőmérsékletet biztosíthatunk egész évben lakásunkban nagyon kicsi energia felhasználásával (tulajdonképpen csak a keringető szivattyú fogyasz a passzív hűtés esetén áramot).

Talajkollektoros hőszivattyú típus

A hőszivattyú típusok között talajkollektoros vagy más néven földkollektoros hőszivattyúk a felső talajréteg hőjét hasznosítják, amit a napsugárzás és eső közvetít. A fagynak ellenálló szigetelt csövek 1.2 – 1.5 méter mélységben kerülnek elhelyezésre. Annak érdekében, hogy ne okozzunk kárt a kisebb kerti növényekben, virágokban, cserjékben, a csövek egymástól minimum 30 cm-re kerülnek elhelyezésre. Maga a földkollektor csövek és a hozzá tartozó szerelvények költsége viszonylag alacsony a szükséges földmunkák költségéhez képest.
Talajkollektorban víz és propilénglikol keveréke kering, ám nem a Föld geotermikus rétegéből, hanem a talaj felszínéhez közelebbi rétegéből szállítja a hőt.  Körülbelül 1,5 méter mélyen vannak vízszintesen lefektetve a több száz méter hosszú speciális kemény PVC köpennyel ellátott rézcsövek vagy polietilén csövek.

A talajkollektor nem csak a napsütötte részekről tudja a hőt elszívni, hanem például a talajba szivárgó esővíz hőjét is hasznosítja. A talajba lefektetett kollektorok fölé később sem építeni, sem betonozni nem lehet! A nyári kánikulában a ház hűtésére használt talajkollektoros csövek segítenek felmelegíteni a talajt.

Előnyök: jó és közel állandó hőhasznosítás; magas COP (4 -5 jósági fok); nem kell engedély a talajmunkákhoz; önállóan megoldja a ház fűtését, hűtését, HMV ellátását.

Talaj kollektoros hőszivattyú
Talajkollektoros hőszivattyú

Hátrányok: nagy helyigény (2,5-3 -szoros a fűtendő alapterületnél); nagy felfordulás a földmunka miatt; a terület árnyékoltság csökkenti a hatékonyságot; fát telepíteni, a területen építeni nem lehet. Meeting víz-víz hőszivattyúk 5 – 7 – 12 kW16 – 25 – 38 kW72 – 88 kW.

Talajszondás, másnéven földszondás hőszivattyús rendszerek

A föld- vagy talajszondás geotermikus hőszivattyú szonda csöveit 60-100 méteres lyukakba helyezik, egy lyukba rendszerint 4 db (2 előremenő, 2 visszatérő) KPE cső kerül.

A szonda furatokat minimum 6 méterre kell elhelyezni egymástól, melyek a legmagasabb ponton egy osztó-gyüjtő szerelvényhez kapcsolódnak. A körök szakaszolható kialakításuak. A csövekben fagyálló folyadék kering, amely leggyakrabban víz és propilénglikol keveréke. A propilénglikol nagy előnye, hogy nem szennyezi a környezetet. A rendszer előnye a viszonylag kis helyigény, a folyamatos működés, valamint az állandó COP érték. Hátránya viszont, hogy egyes helyeken nagyon magas lehet a fúrás költsége, és nem utolsó szempont az sem, hogy bányakapitánysági engedély szükséges a telepítéséhez. 

A nyári hűtési igény segíti a szondák „visszamelegedését”. Szondafúró mester elérhetősége. A munkákról egy szondás rendszert használó vásárlók tapasztalatai itt.

Előnyök: viszonylag kis helyigény; passzív hűtésre is alkalmas; önálló fűtésként, hűtésként alkalmazható (monovalens rendszer); nagyon magas COP (4-5 jósági fok) érték, ami hosszan elnyúló fűtési idényben azért jelentősen csökkenhet.

Hátrányok: magas költség; bányakapitánysági engedély macerás; a meglevő fák gyökereit tönkreteheti.

Talajszondás hőszivattyú

Víz-víz (ásott, vagy fúrt kutas, nyílt vizes) hőszivattyú rendszerek

A hőszivattyú típusok között – a hasznosítható energia szempontjából – a víz-víz hőszivattyúk a legoptimálisabbak, a legtöbb hőenergiát állítják elő ugyanazon befektetett elektromos energiából az összes hőszivattyú típus közül. Ez a legmagasabb hatásfokú hőszivattyú minden típus közül! Ennek oka a viszonylag magas talajvíz hőmérséklet, amely nem változik jelentős mértékben a téli hónapokban sem.
A víz-víz hőszivattyúk telepítéséhez két kútra van szükségünk egy nyerő és egy nyelő kútra. Ezek távolsága minimum 15 méter kell legyen. Amennyiben tóból, folyóból vesszük ki a fűtéshez-hűtéshez a vizet, a „fáradt” víz vissszajuttatásánál figyeljünk rá, hogy a lehető legmesszebb vezessük vissza a vízkiemelés helyszínétől. Fontos, hogy a nyerő kút vízhozama folytonosan tudja biztosítani a hőszivattyú működését, ugyanis a kút elapadása esetén a hőszivattyú nem üzemel. 

Segít a próba fúrás, amellyel megállapítható a kútvíz minőség, szükséges e szűrő elhelyezése, milyen minőségű hőcserélő kell az adott vízhez, stb. Ha kútba vezetjük vissza a vizet, problémaként fordul elő, hogy a víz elnyeletése lassú, ekkor több nyelető kútra lehet szükség.

Előnyök: a legmagasabb COP (5-7 jósági fok) érték; egyenletes COP, könnyen tervezhető a hőnyerés mértéke; nem kell alternatív fűtés; a passzív hűtés könnyen megoldható, gazdaságos.
Hátrányok: jelentős mennyiségű munka; hosszú előkészület; nagy vízmennyiséget igényel; a vizet tisztítani, szűrni kell; a víz elapadása esetén a rendszer nem üzemel.

Meeting víz-víz hőszivattyúk 5 – 7 – 12 kW16 – 25 – 38 kW74 – 88 kW. Szonda és kútfúrás megfizethető áron Bányai Zsolt kútfúró mester

Víz-víz hőszivattyú kutas
Nyerő- és nyelető kutas hőszivattyú

Nyílt vízbe süllyesztett kollektor csöves hőszivattyú rendszer

A talajkollektoros rendszerhez hasonló csőregiszter vízbe süllyesztése sok szempontból előnyös. Amennyiben a házunk tó, vagy folyó közelében van, akkor a lehetőség kihasználása kézenfekvő. Nem kell a rengeteg földmunka, csak a megfelelő mélységű (minimum 2 m) tó. (információ itt)

A csövekben ennek ellenére fagyálló folyadék kering, amely a környezetére nem káros.
Itt is fontos, hogy egy-egy csőregiszter ne legyen hosszabb 100 méternél, ekkor még megfelelően hatásos tud lenni a rendszer.
Meg kell oldani, hogy a csövek a tó vagy folyó alján maradjanak, és a kotrási munkák se tegyék tönkre a fűtőberendezésünk kültéri részét. Az évek alatt a csövekre rakódó iszap, egyéb üledék nem rontja a rendszer hatásfokát.
Ennél a rendszernél is lehet használni (a víz 20 fok fölé melegedéséig) a passzív hűtési funkciót, amely rengeteg pénzt spórol meg a lakás klimatizálása mellett.

Előnyök: könnyű telepítés, nagyon jó és egyeletes hatásfok, magas COP érték (5-7 jósági fok) karbantartási költsége a csőrendszernek könnyebben megoldható, mint talajkollektoros rendszer esetén; nem kell a vizet szűrni, tisztítani.

Hátrányok: vigyázni kell a medertisztításkor, horgászni fenekező készséggel tilos!

Nyílt vizes hőszivattyú
Nyiltvizes hőszivattyú

Abszorpciós hőszivattyú

Hogyan működnek az abszorpciós hőszivattyúk?

Az abszorpciós hőszivattyúk többféle változatban kaphatók:
Csak levegős fűtés – Gázabszorpciós fűtőberendezés, amely nagyon magas hatásfokkal (COP – 1,4) képes hely- és/vagy vízmelegítést biztosítani
Levegős fűtés/hűtés – Reverzibilis gáztüzelésű abszorpciós hőszivattyú, amely a termodinamikai ciklus megfordításának köszönhetően felváltva termel meleg vizet a helyiségek fűtésére és/vagy vizet, illetve hűtött vizet a térhűtésre.
Vízforrás – Gázabszorpciós hőszivattyú, amelyet olyan geotermikus rendszerekhez terveztek, amelyek hely/víz fűtést és/vagy hűtést biztosítanak.
Egyidejű fűtés és hűtés – Gázabszorpciós hőszivattyú (levegős vagy geotermikus), amely egyszerre állít elő meleg vizet és hűtött vizet.
Hőszivattyús tartályos vízmelegítők: Háztartási tartályos vízmelegítők, amelyek abszorpciós alapú hőszivattyúval melegítik fel a tárolt vizet jóval 100% feletti hatásfokkal.

Fűtési üzemmódban a rendszer egyesíti a földgázból származó hőt a külső levegőből (vagy geotermikus körből) „szivattyúzott” hővel, hogy helyiség- vagy vízmelegítést biztosítson. A földgáz abszorpciós hőszivattyú az általa felhasznált energia miatt különbözik a hagyományos elektromos hőszivattyúktól. Ahelyett, hogy elektromos energiát fogyasztana a gőzsűrítési ciklus működtetéséhez, az abszorpciós hőszivattyú gázt fogyaszt egy előkeverő égőben, amely víz és ammónia oldatát melegíti fel egy teljesen lezárt abszorpciós körben…  Információ innen.

Abszorpciós hőszivattyú
Abszorpciós hőszivattyú